logo


WELKOM    PORTFOLIO    OVER MIJ

Leven met een beperking


In Nederland leven circa 2 miljoen mensen met een beperking. Meer dan een op de tien! Hoe is het met de zichtbaarheid van deze groep? Met toegankelijkheid van werk, van informatie, het openbaar vervoer, de straat? Wat betekent een leven met constante pijn? En hoe is je dag als je lang niet alles snapt?



Zichtbaarheid
Twee miljoen? Waar zijn al die mensen, vroeg hoogleraar Douwe van Houten (1947-2010) zich af, toen ik hem in 2001 sprak over
gelijkwaardig burgerschap en emancipatie.

Anno 2023 gaat het met die zichbaarheid een stuk beter, ook dankzij tv-programma's als
Je Zal Het Maar Hebben
. Dat een meer directe confrontatie onverwacht toch keihard kan binnenkomen, ondervond ik zelf, tijdens de voorstelling Every Body Electric.



thomasEvery Body Electric

In de voorstelling Every Body Electric van Doris Uhlich schudden zes spelers hun vlees op pompende techno met alles dat maar schudden kan. We zijn niet zielig, schreeuwt het, alleen anders. Jullie willen weten hoe? Nou, kijk dan maar goed.



Lvb

Voor de circa 1,2 miljoen Nederlanders met een (lichte) verstandelijke beperking heeft zichtbaarheid een andere lading. Je ziet hun handicaps vaak niet, maar ze ploeteren wat af om dingen gedaan te krijgen die voor anderen normaal zijn. Wat dacht je van het digitale doolhof?





elevania en betsiePlaatjes willen we. Niet zoveel tekst

Voor mensen als Elevania en Betsie brengt bijna elke dag wel weer gevoelens van ontmoediging en falen. MEE Rotterdam zet hen en collega-meewerkers in om teksten en websites te testen. Niet verrassend: vaak blijkt het veel simpeler te kunnen. Waarom al die dure woorden en lange zinnen?




Arbeidsbeperking
Ondanks hun wil om te werken staan veel mensen met een lvb of psychische kwetsbaarheid qua werk nog altijd langs de kant. Zónde van alle potentie! Artikel 1 van de Grondwet verbiedt discriminatie op grond van een handicap per 2023 expliciet, maar het gebeurt toch. Gelukkig zijn er de sociale bedrijven. En sommige combineren twee maatschappelijke vraagstukken in één product.





handicapsDrempelvrij Nederland

Discriminatie op grond van een handicap mag niet. Dat staat per 2023 expliciet in artikel 1 van onze Grondwet. Die duidelijkheid is een mooie stap, vinden gehandicapten en hun vertegenwoordigers. En nu de praktijk nog.

Een bewerking van het artikel dat ik in 2022 schreef voor Binnenlands Bestuur.




binthoutSociaal ondernemen tegen verspilling

Binthout, i-did, de Verspillingsfabriek, sNew, Roads... ze zijn in opkomst, de bedrijven waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt producten maken van materialen die anders verloren gaan. Hoe werkt dat, en kan het uit?

In dit artikel dat ik in 2023 schreef voor AD Visie sprak ik experts uit de voorhoede over hun inspiratie en frustraties.



Toegankelijkheid
Toegankelijkheid van werk en informatie is één ding. Er is ook nog de fysieke wereld. De straat, het openbaar vervoer. Hoe red je jezelf als je door een handicap minder mobiel bent?

Leven met chronische pijn
Hoe is het leven met constante pijn en ongemak? Of met de dreiging ervan? Lees hieronder enkele verhalen uit een serie die ik in 2021 samen met fotografe
Lionne Hietberg maakte voor Amstelring. Mentale weerbaarheid blijkt essentieel.



petraMijn leven loopt op rolletjes
Petra Louman is spastisch door zuurstofgebrek bij haar geboorte. Ze liet zich nooit door haar handicap belemmeren of beledigen. Haar geheim: ga in een ander zijn schoenen staan.




shivanWees open, verstop je niet
Shivan Hassan leeft door zijn ziekte met voortdurende jeuk en pijn. Als door een wonder weet hij zijn goede humeur te bewaren. Zijn advies aan lotgenoten: 'Wees open, verstop je niet. Schoonheid is relatief.'




danaElke morgen denk ik: yes!
Dana Poldervaart werd geboren in een lichaam dat haar geest geen onderdak bood. Ze verloor bijna alles, tot ze uiteindelijk voor zichzelf koos. 'De tijd die ik nog heb als vrouw, die ga ik benutten.'




mathildeIk leef nu. Zo bewust mogelijk
Mathilde is gendrager van de ziekte van Huntington. Ze weet dat ze invalide zal raken en afhankelijk zal zijn. Hoe is het om te leven met die dreiging?




herjanneLeven boven de pijngrens
Herjanne Lasès was 55 toen ze van een vrouw die alles had en niets vergat, veranderde in een wandelend wrak dat de geest nog maar net bij elkaar hield. Dissectie, heette de vijand, en clusterhoofdpijn was het gevolg, terecht ook wel suicide headache genoemd.

Hoe zwaar het is te leven met deze ongenode gast die zich overal mee bemoeit en in alle hoeken plast? Herjanne en ik maakten er samen een boekje van. Bekijk het hier.




Paralympische sporters
Paralympische sporters, ervaren die een handicap? Of genieten ze - al dan niet met hulp van protheses, vooral van hun sportieve prestaties? In een van stukken voor kinderen beschreef ik het aanstekelijke plezier waarmee 'blade babe' Marlou van Rhijn in 2012 over de finish kwam. Oscar Pistorius was minder relaxed.




marlouBlades in de strijd

Was het de blade die het deed? Atlete Marlou won op een zondagavond in 2012 zilver op de 100 meter. Op haar blades, haar stalen onderbenen. Ze was dolblij. Zo niet Oscar Pistorius. Waren zijn blades te kort? Of die van een ander te lang?





brochure zonmwPositieve gezondheid - van klacht naar kracht

Passende medicatie, fystiotherapie, robotica. Geweldig dat die er zijn voor al die miljoenen mensen in Nederland met een chronische aandoening. Maar daar houdt het verhaal niet mee op. Misschien helpt samen koken of een potje klaverjassen in het buurthuis wel meer dan handenvol pillen. Mensen willen meedoen, nuttig zijn, gezien worden. Niet als medisch geval, maar als mens bovenal.

ZonMw constateerde in 2018 dat voor deze benadering nog veel te weinig aandacht was. Lees hier de brochure die ik daarover schreef.





Terug naar welkom 
Naar portfolio
Naar over mij



Tekstbureau Yvonne van Osch
Binnenkadijk 117, 1018 ZE Amsterdam
opschrift@tip.nl | 06-37313100


mail linkedin twitter