Yvonne van Osch - Gesprek van de dag



Blades in de strijd


Was het de blade die het deed? Atlete Marlou van Rhijn won zondagavond zilver op de 100 meter. Op haar blades, haar stalen onderbenen. Marlou was dolblij. Zo niet blade runner Oscar Pistorius. Waren zijn blades te kort? Of die van een ander te lang?

wizjer

5 september 2012





marlou
Marlou van Rhijn in 2013. Foto: Fanny Schertzer


Winnen, daar gaat het om. Pang! En weg zijn ze, negen vrouwen uit de internationale topatletiek. Zo hard als ze kunnen op de 100 meter, het koningsnummer in de sport. We kijken naar de Paralympische Spelen van 2012, in Londen. De Spelen voor sporters die één of twee ledematen missen of niet kunnen zien. De 20-jarige Nederlandse Marlou van Rhijn is één van hen. Ze rent in baan zes. Haar start is matig, ze moet op gang komen. Maar halverwege trekt ze bij. Ze raakt op stoom, en hoe! In de laatste twintig meter passeert ze nog drie sporters. Een paar meters… gaat ze het halen?

Meeveren

Net niet. Ze finisht als tweede! Achter de Française Marie-Amelie le Fur. Maar wat zou het. De zilveren plak is binnen! Marlou is dolgelukkig. Alleen al het feit dat ik hier sta, zegt ze, is ongelooflijk. Het is grappig dat ze dat zegt, want staan kun je het niet echt noemen, wat ze doet. Marlou is geboren zonder onderbenen. Normaal heeft ze plastic kunstbenen, waar ze redelijk op kan lopen. Voor het rennen heeft ze haar blades, een soort gebogen ski’s van keihard staal, die een beetje meeveren. Een heerlijk gevoel, vindt Marlou. Alleen moet je steeds je evenwicht bewaren. Dus stilstaan gaat niet.

Wonder

Komt goed uit, want blade babe houdt van snelheid. Net als haar mannelijke collega Oscar Pistorius. Pistorius is een icoon voor veel mensen met een handicap. Wow, geen benen en toch rennen. Velen zijn vanwege hem fanatiek gaan sporten. En dankzij Pistorius zijn de Paralympische Spelen veel meer in de schijnwerpers gekomen. Tja, en zeg nou zelf: de Zuid-Afrikaanse atleet is toch een wonder van techniek. Hij loopt niet over de baan, hij vliegt! Ook zondagavond weer. Prachtig om te zien.

Verwend

Het was de finale op de 200 meter voor mannen met één of met twee blades. Oscar Pistorius is een van de weinige sporters met twee blades. Dat is eigenlijk een voordeel. Want een blade veert meer dan een voet. Met twee blades ben je dus meer in balans en kun je harder rennen. Is dat de reden waarom Pistorius al negen jaar kampioen is op de 100 en 200 meter? En is hij daardoor misschien ook een tikje verwend geraakt? Zondagavond gebeurde er iets onverwachts. Bijna de hele race lag hij comfortabel op kop. Hij zag, bij wijze van spreken, het goud al blinken. En toen werd hij ingehaald.

Langere blades

In de laatste meters, door de Braziliaan Alan Oliviera. Een topprestatie. Maar niet een waar iedereen blij van werd. Wat krijgen we nou, zag je Pistorius denken. Hoe is dat mogelijk! Waar komt die ineens vandaan? Dit kan niet kloppen! Na negen jaar, zomaar voorbij gerend. Het kan niet! Het mag niet! Nou ja zeg. Was Oscar Pistorius een slecht verliezer? Een zuur lachje zag je, er kon nauwelijks een felicitatie af voor de fantastische Braziliaan. En wat heeft Pistorius gezegd, na afloop? Het kwam door de blades. Die van Oliviera zijn langer!

Wat vind jij?
  1. Wat is mooi aan sport?
  2. Is winnen belangrijk bij sport? Altijd, of hangt het ervan af?
  3. Wat betekent winnen? Wat heb je nodig om te kunnen winnen?
  4. Heb je ook een verliezer nodig om te kunnen winnen?
  5. Wat betekent verliezen? Is het altijd erg, of ook weleens niet?
  6. Wat moet je doen als je verliest?
  7. Pistorius zegt dat de blades van Oliviera te lang zijn en dat Oliviera daarom gewonnen heeft. Wat vind je daarvan?
  8. Wat zou je Pistorius aanraden?






Terug naar het overzicht
Naar welkom