logo


WELKOM    PORTFOLIO    OVER MIJ


U bent geïnteresseerd in het (laten) schrijven van uw levensverhaal? 

Wat komt daarbij kijken?


Het schrijven van een levensverhaal is niet iets dat je op een namiddag doet. Een eerlijke blik in de diepte van het verleden vraagt tijd en concentratie. Hoe brengt u ordening in uw gedachten aan? Lees hieronder mijn tips en mijn aanbod.
Rode draad en onderwerpen
Waar begin ik?
Wie schrijft mijn levensverhaal?
Stappen en kosten
Geïnteresseerd?Rode draad en onderwerpen


Waar wilt u het over hebben in uw autobiografie? Waarschijnlijk heeft u eerder te veel onderwerpen in uw hoofd dan te weinig. Streef maar niet naar volledigheid. Wilt u een boeiend boek dat ook nog leesbaar is, dan is het zaak vooral de rode draad te bewaken.

De volgende vragen zijn daarbij van belang:
En de onderwerpen die ter sprake kunnen komen:

Kindertijd
 •  het ouderlijk huis, de sfeer, geuren, geluiden
 •  ouders, broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes
 •  de straat, de buren, de winkels, de trein of tram
 •  de dokter, de notaris, de dorpsgek
 •  kattekwaad, ongelukjes, uitstapjes, avonturen
 •  de verkleedkist, gekke spelletjes, het spook op zolder
 •  schooltijd, de juf die u zo goed begreep

 • Opgroeien
 •  opleiding en hoe het zo kwam
 •  het uitgaansleven, gedenkwaardige feesten en stommiteiten
 •  verliefd, de betovering, de eerste kus
 •  verloofd, getrouwd
 •  dromen over later
 •  carrière en verhalen uit de werkpraktijk
 •  collega's en vrienden

 • Het volwassen leven
 •  kinderen
 •  het huiselijk leven
 •  hobby's, sport, clubs
 •  vrijwilligerswerk
 •  vakanties en verre reizen
 •  tegenslagen, zorgen
 •  hoogtepunten

 • Op leeftijd
 •  kleinkinderen
 •  terugblik en overpeinzing
 • Rode draad en onderwerpen
  Waar begin ik?
  Wie schrijft mijn levensverhaal?
  Stappen en kosten
  Geïnteresseerd?  Waar begin ik?


  'Ik ben geboren op 5 december 1935 in Appelscha...' Nee, u voelt het al, dat is geen pakkend begin.

  'Ik ben geboren uit zonnegloren. En een zucht van de ziedende zee...' Ja, een stuk beter!

  Alleen... we zijn niet allemaal zo poëtisch als Jacques Perk, de dichter die eind 19de eeuw met deze wat bombastische regels zijn gedicht Iris begon.

  Een gevoel
  Hoe moet u dan beginnen? Vaak geeft de aanleiding al een mooi aanknopingspunt. Hoe kwam u erop een boek te gaan schrijven? Was het een bepaalde ontmoeting? Een foto? Een geur? De zwaaiende vlecht van een meisje of het rinkelen van lijn 4? Wat gebeurde er precies? En wat deed dat met u? Voelde u weemoed? Verlangen? Kwaadheid? Een stille, ijzige haat?

  madeleineEen vaak aangehaald voorbeeld van een detail dat een verleden uit de vergetelheid bevrijd heeft, is de madeleine uit de geromantiseerde autobiografie van Marcel Proust. Als de verteller op rijpere leeftijd zijn Franse cakeje in de bloesemthee doopt en een lang vergeten smaak van vroeger proeft, beginnen de herinneringen als vanzelf uit zijn pen te rollen.
  Wat een zo'n cakeje kan doen! Proust schreef maar liefst zeven delen over zijn 'temps perdu', zijn verloren tijd.

  Als u begint met iets persoonlijks is de kans groot dat u meteen goed in het verhaal zit. En dat u weet wat u kwijt wilt. Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn. Bedenk eerst wat u wilt vertellen en waarom. Bedenk daarna pas op welke manier.
  Is het boek alleen voor uzelf? Schrijf dan onbekommerd over alles wat maar in u opkomt. Misschien dat u langs deze weg voor uzelf de rode draad ontdekt.

  Een plaats
  Uzelf meteen blootgeven moet u natuurlijk ook maar willen en kunnen. Het hoeft gelukkig niet per se (stel je voor!). Om wat afstand te houden is een beschrijving van een plaats of straat ook heel geschikt om mee te beginnen. Zoals ik zelf deed in het boek van mijn ouders: 'Standvastig en in een nagenoeg rechte lijn loopt de Rustenburgerstraat van de Amstel tot de Ruysdaelkade door het zuidelijk deel van Amsterdam dat om nooit opgehelderde redenen de Pijp wordt genoemd...'  hf1 klein hf2 klein

  Het boek van mijn ouders inkijken?
  Of het verhaal van Herjanne Lasès, die zich dagelijks schrap zet tegen de pijn.  Een vraag

  Heeft mijn leven zin zonder werk? Wanneer had ik moeten luisteren naar mijn hart? Hoe ben ik in deze grafkoude berghut terecht gekomen?
  Het kan verrassend en ook confronterend zijn een vraag te beantwoorden die u uzelf stelt. Zeker als u de waarheid zoveel mogelijk in de ogen durft te kijken en niet naar een vooraf bedacht antwoord toe schrijft, wat natuurlijk nog helemaal niet zo makkelijk is. Ook de zoektocht naar antwoorden kan structuur geven. Bedenk wat er nodig is voor een antwoord dat langer meegaat dan uzelf, en deel dit in thematische hoofdstukken op.

  Een gedachte

  fazantDe mens is een grote fazant. Dat is de titel van een boek van Herta Müller (lees hier mijn bespreking), de gelauwerde schrijfster die opgroeide in het Roemenië van Caeucescu. Een merkwaardige titel, waarvan de betekenis bij het lezen van het boek langzaam en pijnlijk duidelijk wordt. De mens volgt zijn instincten, die schreeuwen: ik wil leven. Tegelijkertijd is hij een weerloze prooi in de sneeuw.

  Een originele gedachte kan een goed vertrekpunt zijn voor een boeiend verhaal. Vaak is de gedachte het product van langdurig peinzen. In die zin zal er misschien eerder sprake van een conclusie zijn. Misschien wilt u de geldigheid van die conclusie toetsen? Mag best. Als u het maar niet doet om met terugwerkende kracht uw gelijk te halen. Het klinkt misschien hard, maar er zijn behalve u zelf waarschijnlijk maar weinig mensen geïnteresseerd in uw gelijk.
  Rode draad en onderwerpen
  Waar begin ik?
  Wie schrijft mijn levensverhaal?
  Stappen en kosten
  Geïnteresseerd?  Wie schrijft mijn levensverhaal?


  Ziet u het bij nader inzien toch niet zo zitten om het allemaal zelf te doen, dan neem ik het schrijven van uw levensverhaal graag uit uw handen.

  portretMijn naam is Yvonne van Osch (1962). Ik heb veel gereisd en rondgekeken en werk sinds 1998 als tekstschrijver in vooral het domein van wetenschap, zorg en samenleving.
  De ontwikkelingen in dit domein gaan snel en zijn vaak rumoerig. Boeiend genoeg, maar toch merk ik na ontmoetingen en interviews vaak dat ik met plezier weer afstand neem van de zichtbare werkelijkheid en me afvraag: wat gebeurt er eigenlijk?

  Meer dan de zaken is het toch altijd weer het persoonlijk verhaal dat mij trekt. Het eenvoudige leven achter dure woorden die ons imponeren. Het wijze getwijfel van de zoekende mens. Die interesseert mij het meest.

  Om die reden heb ik veel waardering voor mensen die zichzelf voluit durven laten zien. In al hun kracht, brille en schoonheid, maar ook in kwetsbaarheid en zwakte, met alle onhebbelijkheden en idiote trekjes die er zijn. Successen mogen er wezen, maar de kleine verhalen over het netelige pad dat u tot hier heeft geleid, die spreken misschien nog wel meer tot de verbeelding. De uitglijders en misverstanden, schaamtevolle episodes, blauwtjes die u liep, ze horen er allemaal bij.

  Ik wil het wel wát mooier maken dan het is, maar liever niet te veel.

  In 2015 ben ik begonnen het leven van mijn eigen ouders te schetsen. Uit belangstelling en liefde, om te oefenen, en omdat ik dacht daaruit een deel van mijn eigen toekomst te kunnen lezen. Het was prachtig om te doen, en hoewel ik misschien op iets meer reflectie had gehoopt, vond ik het resultaat zo bevredigend, dat ik besloot van het schrijven van levensverhalen meer werk te maken.
  Rode draad en onderwerpen
  Waar begin ik?
  Wie schrijft mijn levensverhaal?
  Stappen en kosten
  Geïnteresseerd?  Stappen en kosten

  Wat zijn de stappen als ik uw levensverhaal schrijf en er een boek van maak? 

  1    Kennismaking
  Bent u geïnteresseerd, belt of mailt u mij dan om even te praten. Als u wilt en het mij uitkomt, kom ik vrijblijvend bij u langs en schrijf een kleine tekst als voorbeeld.

  2    Offerte
  Klikt het van beide kanten, dan kunnen we verder. Ik stel een globaal overzicht op van de onderwerpen die u wilt bespreken. Op basis daarvan maak ik een offerte.

  3    Interviews
  Bent u akkoord, dan houd ik snel het eerste interview. We zoeken daarvoor de plaats die u het prettigst vindt. Een interview duurt 2 à 3 uur. U vertelt, ik stel vragen en maak notities.

  Meestal zijn 4 of 5 interviews genoeg. U kunt de gesprekken voorbereiden door aantekeningen te maken of vast foto's te zoeken bij het onderwerp.

  4    Uitwerking
  Na elke keer werk ik het interview uit en stuur ik u de tekst toe. U kunt woorden en zinnen veranderen die niet kloppen. Is de hele tekst compleet, dan stuur ik u deze nogmaals ter controle.

  5    Opmaak
  Bent u tevreden over de tekst, dan maak ik deze op met de foto's en eventuele illustraties. Hiervan stuur ik u een proef. U krijgt dan een beeld hoe het boek eruit komt te zien. Kleine wijzigingen kunnen ook dan nog.

  6    Omslag
  De strik om het cadeau. Voor het omslag hanteer ik een herkenbare basisvormgeving, die u kunt aanpassen naar uw eigen smaak.

  7    Drukken en binden
  Zijn we allebei tevreden, dan gaan de bestanden naar de drukker en de binder. Een laatste en zeer belangrijke stap, want we willen de beste kwaliteit. Ik werk hiervoor samen met Tim Beijer, een van de grootste drukwerk-fijnproevers van Nederland.

  Uw boek wordt gedrukt op Munken Pure Rough, een stevig, crèmekleurig papier met een natuurlijke, verfijnde uitstraling.  Wat zijn de kosten als ik uw levensverhaal schrijf en er een boek van maak

  Een serieus boek maken kost geld. U moet rekenen op een bedrag tussen € 95 en 145 per bladzijde, inclusief drie exemplaren van het boek. Een hele investering, inderdaad. Maar wel een waar u levenslang plezier van hebt.

  Wat zijn de kosten als ik u bij het schrijven adviseer?

  Wilt u alleen wat advies en schrijfhulp? Dat kan ook. Ik help u graag op weg. Voor dit werk reken ik € 50 per uur. We spreken dan van tevoren af wat ik doe.
  Rode draad en onderwerpen
  Waar begin ik?
  Wie schrijft mijn levensverhaal?
  Stappen en kosten
  Geïnteresseerd?  Geïnteresseerd?


  Bent u geïnteresseerd maar aarzelt u?
  Bel 06-37313100 voor een oriënterend gesprek, of mail

  Als u wilt, kom ik langs en schrijf gratis een kleine proeftekst.
  U zit nergens aan vast.


  munt


  Waagt u de stap?

  Een boek met uw levensverhaal. Een cadeau voor het leven.
  Voor uzelf en uw nabestaanden.
  Terug naar boven
  Terug naar vorige pagina van hoofdfontein
  Naar portfolio
  Naar welkom
  Naar over mij

  Tekstbureau Yvonne van Osch
  Binnenkadijk 117, 1018 ZE Amsterdam
  opschrift@tip.nl | 06 37313100


  mail linkedin twitter