logo


WELKOM    PORTFOLIO    OVER MIJ

Diversiteit en integratie


Diversiteit is logisch, zeggen we. Verschillen zouden ons niet moeten verdelen, want ze bieden bronnen van creativiteit en kracht. Waarom gaat integratie dan toch zelden vanzelf? Wat is ervoor nodig?

In 2021 maakte ik voor ouderenzorgkoepel Amstelring samen met fotografe Lionne Hietberg een serie over diversiteit. Bekijk hieronder het verhaal van:


dana Dana Poldervaart was bewonderd en gevierd als dj en autocoureur. Maar ze leefde in een lichaam dat haar geest geen onderdak bood. Pas toen ze helemaal op de bodem zat, durfde ze voor zichzelf te kiezen.razaRaza Zafar Oulach, die in Pakistan geboren is en via Griekenland naar ons land kwam. Hij was ondersteboven van het groene gras, maar kreeg niets cadeau. Drie jaar beulen in wasserettes en niet één keer dankjewel...ginetteGinette Bitorina, geboren in het straatarme Haïta. 'Je bent donker,' waarschuwde haar moeder toen ze emigreerden, 'je woont in een ander land. Je uiterlijk is je visitekaartje. Zorg dat je altijd goed voor de dag komt.'petraPetra Louman, die spastisch is door zuurstofgebrek bij haar geboorte. Ze liet zich nooit door haar handicap belemmeren of beledigen. Haar geheim: ga in een ander zijn schoenen staan.anneAnne Benali, de geboren Uithoornse die viel voor haar Marokkaanse klasgenoot Nabil. We raken je kwijt, dachten haar ouders. En toen inderdaad zelfs de hoofddoek kwam, was de ramp compleet. Gelukkig bleef de deur op een kier.shivanShivan Hassan, die door zijn ziekte leeft met voortdurende jeuk en pijn. Als door een wonder weet hij zijn goede humeur te bewaren. Zijn advies aan lotgenoten: 'Wees open, verstop je niet. Schoonheid is relatie.'willyWilly Glorius. Ze overleefde het Japanse interneringskamp op Java, was een van de pioniers van de Nederlandse jeugdgezondheidszorg en richtte de vereniging Tempo Doeloe op. 'Wij staan allemaal met één been in Indonesië.'


Een van mijn favorieten uit 990 afleveringen uit het Gesprek van de dag, voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool, was die uit 2012 getiteld: Jongetje-meisje


jm
 Tekening van Tsaitgaist

Voor FNV Kiem schreef ik regelmatig over diversiteit in de media.

hoogmoet en abbosMeer kleur bij de omroepen (2000)
Diversiteit wordt vooral met de mond beleden, stelde Ed Klute, directeur van Stichting Omroep en Allochtonen in 2000 vast.

Multiple choice, erop of eronder (2003)
Goed idee om 250 allochtone av-proffesionals geforceerd te bemiddelen voor de audiovisuele branche?douwe

Gelijkwaardig burgerschap. Een utopie?

Een prachtig gesprek vond ik dat met hoogleraar Douwe van Houten over de plaats van mensen met een handicap in onze maatschappij. Ik maakte het interview in 2001 voor het blad ZoWel van Somma.

Op zoek naar content over diversiteit?
Bel me: 06-37313100
Ik zit vol ideeën

Terug naar welkom 
Naar portfolio
Naar over mij
Tekstbureau Yvonne van Osch
Binnenkadijk 117, 1018 ZE Amsterdam
opschrift@tip.nl | 06-37313100


mail linkedin twitter