logo


WELKOM    PORTFOLIO    OVER MIJ

Diversiteit en integratie


Diversiteit is logisch, zeggen we. Verschillen zouden ons niet moeten verdelen, want ze bieden bronnen van creativiteit en kracht. Waarom gaat integratie dan toch zelden vanzelf? Wat is ervoor nodig?

In 2021 maakte ik voor ouderenzorgkoepel Amstelring samen met fotografe Lionne Hietberg een serie over diversiteit. Bekijk hieronder het verhaal van:


dana Dana Poldervaart was bewonderd en gevierd als dj en autocoureur. Maar ze leefde in een lichaam dat haar geest geen onderdak bood. Pas toen ze helemaal op de bodem zat, durfde ze voor zichzelf te kiezen.razaRaza Zafar Oulach kwam uit Pakistan via Griekenland naar ons land. Hij was ondersteboven van het groene gras, maar kreeg niets cadeau. Drie jaar beulen in wasserettes en niet één keer dankjewel...
inburgeringLees ook het verhaal dat ik schreef voor Sprank Magazine over de subtiele factoren voor het echte thuisgevoel.
petraPetra Louman is spastisch geworden door zuurstofgebrek bij haar geboorte. Ze liet zich nooit door haar handicap belemmeren of beledigen. Haar geheim: ga in een ander zijn schoenen staan.anneAnne Benali viel als geboren Uithoornse voor haar Marokkaanse klasgenoot Nabil. We raken je kwijt, dachten haar ouders. En toen inderdaad zelfs de hoofddoek kwam, was de ramp compleet. Gelukkig bleef de deur op een kier.shivanShivan Hassan leeft door zijn ziekte met voortdurende jeuk en pijn. Als door een wonder weet hij zijn goede humeur te bewaren. Zijn advies aan lotgenoten: 'Wees open, verstop je niet. Schoonheid is relatief.'adwoa Adwoa Nyarko kwam als 15-jarig meisje uit Ghana naar Nederland. Lang voelde ze zich onwennig, maar nu is het nog vooral één ding waar ze moeite mee heeft. Dat kinderen zo brutaal zijn.willyWilly Glorius overleefde het Japanse interneringskamp op Java. Ze was een van de pioniers van de Nederlandse jeugdgezondheidszorg en oprichter van de vereniging Tempo Doeloe. 'Wij staan allemaal met één been in Indonesië.'Voor Wolters Noordhoff schreef ik jarenlang het Gesprek van de dag, de actualiteit vertaald voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool. Een van mijn persoonlijke favorieten uit 990 afleveringen is Jongetje-meisje (2012)


jm
 Tekening van Tsaitgaist

Voor FNV Kiem schreef ik regelmatig over diversiteit in de media.

hoogmoet en abbosMeer kleur bij de omroepen (2000)
Diversiteit wordt vooral met de mond beleden, stelde Ed Klute, directeur van Stichting Omroep en Allochtonen in 2000 vast.

Multiple choice, erop of eronder (2003)
Goed idee om 250 allochtone av-proffesionals geforceerd te bemiddelen voor de audiovisuele branche?douwe

Gelijkwaardig burgerschap. Een utopie?

Een prachtig gesprek vond ik dat met hoogleraar Douwe van Houten over de plaats van mensen met een handicap in onze maatschappij. Ik maakte het interview in 2001 voor het blad ZoWel van Somma.

Op zoek naar content over diversiteit?
Bel me: 06-37313100
Ik zit vol ideeën

Terug naar welkom 
Naar portfolio
Naar over mij
Tekstbureau Yvonne van Osch
Binnenkadijk 117, 1018 ZE Amsterdam
opschrift@tip.nl | 06-37313100


mail linkedin twitter