Yvonne van Osch - Gesprek van de dag



Jongetje - meisje


Ben je een jongetje of een meisje? Soms is het moeilijk te zeggen. Er zijn jongetjes die zich een meisje voelen. En andersom. Is het niet raar dat in je paspoort altijd het geslacht staat dat je hebt? In Argentinië gaat het voortaan om je gender.


wizjer

15 mei 2012





jm
Tekening van Tsaitgaist




Je geslacht bepaalt hoe je genoemd wordt. Heb je een penis, dan ben je een jongetje. Heb je een vagina, dan noemt men je meisje. Dat geslacht staat ook in je paspoort. M of V, mannelijk of vrouwelijk. Maar je geslacht hoeft nog niet je gender te zijn (zeg: dzjender). Gender is hoe je je voelt. Of je je een jongetje of een meisje voelt. Meestal is het duidelijk. Hou je als jongen van dingen waar de meeste andere jongens ook van houden? Motoren, ruige spelletjes, meisjes? Dan ben je natuurlijk een typische jongen.

Lipstick

Hetzelfde voor meisjes. Giechel en gil je graag, hou je van lipstick en mooie jurkjes, ja hoor, geen twijfel mogelijk, daar staat een echte meid. Maar er zijn ook meiden die in bomen klimmen en die liever rondhangen in een garage dan naar de balletschool gaan. Jongensachtige meisjes, kun je zeggen. En er zijn jongens die voetbal haten, hun wenkbrauwen plukken en liefst met hun moeder uit winkelen gaan. Meisjesachtige jongens. Een beetje aparte soort misschien voor sommigen, maar toch nog steeds gewoon jongens. Jongens en meiden die anders omgaan met hun lichaam dan de meeste van hun soort. Maar die hun lichaam wel accepteren.

Kenmerken

Dat geldt niet voor mensen die we transgender noemen. Transgenders voelen zich niet thuis in hun eigen lichaam. Ze voelen heel duidelijk dat dat lichaam niet past bij wie ze zijn. Ze dromen erover een ander geslacht te hebben. Gelukkig is dat ook mogelijk. Het is niet makkelijk, maar het kan. Jongens kunnen hun penis laten veranderen in een vagina, bij meisjes kan door een operatie van de vagina een kleine penis worden gemaakt. Door hormonen te slikken kunnen ze daarna andere kenmerken stimuleren die bij het nieuwe geslacht horen. Borsten, brede kaken, lage stem.

Gespierd

Sommige kinderen beslissen al op jonge leeftijd dat ze een ander lichaam willen. Als ze vóór de puberteit beginnen met hormonen, zal dat lichaam er later ook heel natuurlijk uitzien. Wie het niet weet, zou het niet zien. Maar dat is niet voor alle transgenders zo. Bij sommige mensen twijfel je. Is het een man of een vrouw? Beroemd is de kwestie van de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya. Zij veroverde in 2009 de wereldtitel hardlopen voor vrouwen op de 800 meter. Maar wat was ze gespierd! Sommige mensen begonnen te twijfelen. Was ze eigenlijk wel een vrouw?

Vernedering

Semenya moest het bewijzen. Ze moest laten zien dat ze een vagina had. Dat had ze, Semenya was echt een vrouw. Ze had toevallig alleen veel van het mannelijk hormoon testosteron, waardoor ze mannelijke kenmerken had en zo snel liep. Nu doet de vraag naar de gender van Semenya er hier niet toe. Waar het om ging was de vernedering. Hoe vervelend is het om niet geloofd te worden over zoiets wezenlijks en eigens als je lichaam? En dat lot treft een heleboel transgenders dagelijks over de hele wereld.


M of V

Hoe dan? Als ze een nieuw paspoort of rijbewijs aanvragen. Als ze zich inschrijven voor een opleiding, een nieuwe baan, een nieuwe woning. Overal waar officiële papieren worden ingevuld en er een M of V moet komen te staan. Die letter slaat op het geslacht dat je hébt. Niet op het geslacht dat je wilt, misschien in de toekomst zúlt hebben of bezig bent te krijgen door operaties. Soms moeten mensen laten zien dat ze écht wel of geen penis hebben. En dat terwijl het er eigenlijk niet toe zou mogen doen.

Voorbeeld

Argentinië is het eerste land ter wereld dat hier iets aan verandert. Transgenders mogen straks zélf beslissen of ze een M of V in hun paspoort krijgen. Daar wordt de wet op aangepast. Het bespaart mensen straks allerlei vervelende onderzoeken en vragen, zegt de wetgever, het is menselijker. Geweldig, vinden de Argentijnse transgenders die ervoor gevochten hebben. Ook de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is enthousiast. Een mooi voorbeeld voor Nederland?

Wat vind jij?
  1. Wat is een echte jongen? En een echt meisje?
  2. Hoe zou het zijn als alle jongens van die echte typsiche jongens waren en alle meisjes van die typische meisjes?
  3. Fantaseer je er weleens over om van het andere geslacht te zijn? Wat zou je anders doen als het zo was? Hoe zou je je voelen?
  4. Kun je je voorstellen hoe het leven is van iemand die niet bij zijn lichaam past?
  5. Je hebt het over ‘mijn’ lichaam. Wat is het dat ‘mijn’ zegt?
  6. Wat is sterker: je ‘ik’ of je lichaam?
  7. Zou Nederland het voorbeeld van Argentinië moeten volgen?







Terug naar het overzicht
Naar welkom