Yvonne van Osch
Albanië - cultuur #2



Gendergelijkheid? Albanië scoort beter dan wij!


Albanië heeft geen beste naam als het gaat om gelijkheid tussen mannen en vrouwen. En het is waar: buiten de grote steden bepaalt een klassieke rolverdeling toch echt nog wel het straatbeeld. Maar wat blijkt als je afgaat op de cijfers van het WEF? De Albanezen doen het beter dan wij! 


September 2023


Cijfers zijn nog geen waarheden. Maar pikant is de suggestie zeker. Een getroebleerd Balkanland dat in vrouwenemancipatie voorloopt op ons en andere EU-genoten, huh?
En dat terwijl het Europees parlement in 2021 Albanië op weg naar toetreding nog vrijuit dacht te moeten kapittelen. Check punt 52 van de ontwerpresolutie, waarin zij:


vrouwen kukes
Vrouwen uit twee verschillende stijlperiodes in Kukës, Noord-Albanië

Verrassing

Maar verrassing. Want wat blijkt uit cijfers van het World Economic Forum, dat sinds haar oprichting in 2006 voor 145 aangesloten landen jaarlijks de kloof tussen seksen meet in:

1) economische deelname en kansen
2) graad van educatie
3) gezondheid en zorg
4) politieke macht

Voor alle landen samen is de in 2006 vastgestelde kloof aan het einde van 2022 voor 68,6% gedicht. Nederland springt er ten opzichte hiervan gunstig uit met 77,7%. Maar Albanië doet het nog beter! Daar is de kloof voor 79,1% opgeheven. Is Nederland met de vooruitgang op plaats 28 van de wereldranglijst gendergelijkheid terechtgekomen, Albanië is opgestoten naar een glorieuze plaats 17!

Eat this, EU, zal premier Edi Rama denken. Nu jullie weer.

Arbeid en lonen

Hoe is die geweldige stijging en koppositie te verklaren? 

Wat opvalt in het WEF-rapport is vooral de progressie in arbeid en lonen. Zo is het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen voor hetzelfde werk in Albanië voor 85,8% geslecht tegenover 65,4% in Nederland. Gaat het om gemiddeld loon, dan is dat 75,6% respectievelijk 61,1%. De kloof tussen aantallen mannen en vrouwen in topposities is in Albanië voor 51,8% gedicht, in Nederland nog maar voor een schamele 35%.

Interessant om te vermelden daarbij is dat van de werkende mensen in Albanië slechts 24,4% van de vrouwen parttime werkt en 15,4% van de mannen. In Nederland is dat 77,7% om 45,6%.
En een laatste vergelijking: het bruto binnenlands product per capita is in Albanië (officieel) 13.300 euro per jaar, in Nederland 51.800.

Toetreding

Hoe betrouwbaar zijn die cijfers van het WEF? Moeilijk te zeggen. Ze zullen van officiële bronnen uitgaan, namelijk de instantie die de belastingen int. Maar het aandeel van de informele economie in Albanië is groot. Denk aan maffia, corrupte politici, wietplantages, belachelijke kosten voor bouwprojecten, bergen van zwart geld. Veel - volgens sommigen  de meeste - data zullen het daglicht nooit zien.

En waar gaat al dat geheime, duistere geld naartoe? Het lijkt veilig om aan te nemen dat de bulk bij het mannelijk deel van de Albanezen in de zakken komt. Net als dat het bezitten van grote hoeveelheden maffiageld volgens de ijzeren wetten van de natuur vaker wel dan niet met vrouwverontachzamend machogedrag gepaard gaat. Met andere woorden: de genderkloof zal in werkelijkheid een heel stuk groter zijn dan nu door het WEF wordt weergegeven.

Toch blijft het opvallend en saillant. Nederland op plaats 28, Albanië op 17. Is toetreding van Albanië tot de EU hiermee niet automatisch een stap dichterbij? In ieder geval mag het Europees Parlement in punt 52 óf een klein toontje lager zingen, óf Albanië bijstaan bij het verkrijgen van eerlijker cijfers.






Lees ook het interview met Klaudia Piroli
 Wil je reageren? Heb je relevante info? Mail





Terug naar het overzicht van mishmash
Naar welkom
Naar portfolio






Tekstbureau Yvonne van Osch
Binnenkadijk 117, 1018 ZE Amsterdam
opschrift@tip.nl | 06-37313100


mail linkedin twitter