Yvonne van Osch  home  portfolio  over mij

Aan de microfoon #6Rutger Bregman in Café De Nieuwe Liefde, 17/0/14

Gratis geld voor iedereen. Pleidooi voor een ontspannen NederlandRutger Bregman heeft er zin in. Het wordt tijd dat we uit de halve coma komen waarin de crisis ons heeft gestort, vindt de 26-jarige historicus. Dat we opnieuw durven dromen! Begin 2012 verraste Bregman Volkskrantlezers van rond de vijftig (moi) door hen uit te maken voor vervelende klepzeikers. Altijd maar zeuren en klagen, dat deden we. 

Gepost door Yvonne van Osch op 29 oktober 2014


Bregman is bij zijn standpunt gebleven. Met hardnekkig jongenhondenoptimisme voert hij ons weg van de nostalgie en veranderangst die alles verzuurt, vertraagt en modderig maakt. Na zijn Geschiedenis van de vooruitgang, waarin hij vooral een zonniger kijk bepleit op onze tijd, komt hij met oplossingen en praktische raad in Gratis geld voor iedereen. Aanstekelijke titel, vindt interviewer Sanders. Roept herinneringen op aan de bond tegen het arbeidsethos van de bewust werklozen uit de jaren 1980. Maar… is het niet wat makkelijk?

bregman en sanders

Stephan Sanders interviewt Rutger Bregman in Café De Nieuwe Liefde
Want: gratis geld voor iedereen, dat wordt dus ein-de-loos studeren. Dat wordt zuipen en blowen tot je scheel ziet. Toch? Nee, nee, nee. Stel dat we maandelijks allemaal een basissalaris van 1000 euro zouden krijgen, schetst Bregman. Dat is te weinig om riant van te leven, maar genoeg om niet veertig uur te hoeven werken. Dan zouden we dus allemaal een tandje lager kunnen! In één keer klaar met de stress, het gejaag en al het gedoe om niets. Wat zullen we daar allemaal wel bij varen!
De kosten? De jonge historicus kent geen twijfel. In Londen is een experiment gedaan. Dertien notoire daklozen kregen ieder drie duizend pond om vrij te besteden. Ze staken het niet in drank en drugs zoals iedereen dacht, maar in een woordenboek, een gehoorapparaat, een paspoort, een telefoon. Zeven van de dertien vonden een woning. Of de samenleving daar armer van geworden was? Integendeel. Met wat een dakloze kost aan politie, justitie en maatschappelijk werk, zegt Bregman, zit ja al gauw aan de Balkenendenorm.
Het licht is gedempt en de sfeer uitstekend aan de Da Costakade 102 (voormalig pakhuis, voormalige kerk, een van de eerste gebouwen in Nederland van gewapend beton!) Veel glazen wijn op tafel. Het publiek van vooral de generatie klepzeikers en ouder luistert naar de jonge hemelbestormer met milde ironie. Maar ook met sprankjes hoop, net genoeg om het te merken. Een basissalaris voor iedereen. Ja. Een zachter, sympathieker Nederland waarin we ieder in ons eigen tempo gaan zonder achterop te raken. Ja. Geen discriminatie, geen uitsluiting, geen armoe. Geen loos geschuif met mensen, geld en formulieren. Geen vernederingen op niets af.
Gratis geld voor iedereen. Ja, dat willen we! Maak haast Rutger Bregman, neem zelf vooral geen gas terug, houd je illusies bij elkaar. Maak haast, raak niet te vermoeid, hou vol!

Café de Nieuwe Liefde is een maandelijks interviewprogramma van debat- en bezinningscentrum De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Op 17 oktober waren te gast: 

Bregman over de noodzaak van een utopie.

Dit artikel is op eigen titel geschreven door Yvonne van Osch


Terug naar het overzicht van de serie
Terug naar welkom
Naar portfolio
Naar over mijTekstbureau Yvonne van Osch
Binnenkadijk 117, 1018 ZE Amsterdam
opschrift@tip.nl | 06-37313100


mail linkedin twitter