kolenlogo
WELKOM    PORTFOLIO    OVER MIJ


Het zwarte goud

aldert#2: Kolenboerzoon Aldert de Boer

Als het Dokkumer lokaaltje stopte...

De jongens van De Boer keken altijd nyskierig naar de kolentrein uit. Als deze stopte in Ferwerd moesten ze snel zijn. Op de wagon en lossen. De halve familie sjouwde zich een ongeluk. In 1963 kwam het gas en was het langzaam gedaan met de handel van heit.

Lees...jean#1: Oud mijnwerker Jean Dalemans

Glück auf. Terug in de put

Zeven jaar lang kroop Jean Dalemans meer dan duizend meter onder de grond. Het was buffelen, het stonk, zijn leven stond soms op het spel. En toch denkt hij er met een warm gevoel aan terug. 'We waren allemaal gelijk en verstonden elkaar.'

Lees ...Waarom mijn ode aan de kolen?


Kolen zijn uit de gratie. Ze staan voor viezigheid, voor oude industrie en zwartbestoven crisiskoppies. Voor stoflongen, toeters van fijnstof en dikke pakken smog die treuzelend naar een schimmig nergens trekken. Een symbool van stilstand en vervuiling.

Goed dat we ermee stoppen (in grote delen van de wereld...)

Maar het zwarte goud roept ook mooie herinneringen op. Gevoelens van nostalgie zelfs, ook bij mensen die diep in de knersende aarde zaten. Zelf denk ik nog weleens aan de avonden dat ik aan de Amsterdamse Ertskade zat te kijken als kolen werden doorgevoerd. Het zachte knarsen van de rails, de grijper, en dan die stroom van glinsterend zwart. Pure meditatie.


ertskade
Houtskooltekening van de Amsterdamse ertshaven gemaakt rond 1959 door Theo Kroeze (1916-1988), uit het stadsarchief van Amsterdam


We zijn nu dertig jaar verder en op de kade zijn onder het gruis dure appartementen met uitzicht vandaan getild. Dat is niet erg, het is goed dat we afscheid van de kolen nemen. Maar niet zonder een buiging, wat mij betreft.

Vandaar deze serie.


Heb je tips, ideeën, nuttige contacten?
Bel of mail

Naar welkom
Naar portfolio
Naar over mij

Tekstbureau Yvonne van Osch
Binnenkadijk 117, 1018 ZE Amsterdam
opschrift@tip.nl | 06-37313100


mail linkedin twitter