Yvonne van Osch
Albanië

grijze economie / smokkelen /drugs


Drugshaven Durrës

Havenstad Durrës is voor Albanië wat Napels voor Italië is en Rotterdam voor Nederland: een broeierig knooppunt voor smokkelwaar.

18 juli 2024


tekening
De haven van Durrës op een tekening van Simon Pinargenti uit 1573


Juwelen, kleding, elektronica, Rolexen, Kalashnikovs... maar vooral drugs natuurlijk, veel drugs, en gigantische stapels contanten die daar tegenover staan. Dat zijn zo de zaken die in Durrës over de kade rollen zonder ooit de douane te zien.

Het is al enige tijd dat Albanië als dé drugsleverancier van Europa geldt. Als je er een neus voor hebt kun je zien hoe tussen de salie van het noorden de cannabis welig tiert en ook elders in het land akkers en tuinen vergeven zijn van wiet. Ook borrelt het links en rechts in obscure werkplaatsen van cocablad tot cocaïne. Albanië levert beter en goedkoper dan Nederland en zo vormen de Albanezen inmiddels de spil van de meest lucratieve drugsroutes tussen Zuid-Amerika en Europa. Via traffickers in onder andere Rotterdam en Antwerpen stroomt geld en goed over die routes onophoudelijk heen en weer.

Lazarat

Denk niet dat het alleen gezochte criminelen zijn die Albanië tot een narcostaat hebben gemaakt. De politiek en politie verdienen er keihard aan mee. Wordt er al eens een partij onderschept, dan is dat misschien wel vooral om te laten zien hoe ferm en EU-waardig de overheid bezig is. Exemplarisch is het dorpje Lazarat, dat in 2013 onder het oog van de verzamelde pers met overdreven machtsvertoon werd schoongeveegd. Weinig later werd Albanië kandidaat-lid van de EU. Overal in de omgeving kon je toen de puntbladige plant zien groeien, zo zei men, behalve in Lazarat.

Albanië's mini-Dubai

Je zou het grappig kunnen noemen, ware het niet dat de gewone Albanees er maar weinig aan heeft. Ook in deze tak van de economie hebben corruptie en uitbuiting vrij spel. Het leeuwendeel verdwijnt in de zakken van een klein groepje schathemelrijke ‘ondernemers’. Onderzoeksjournalist Ola Xama heeft becijferd dat inmiddels jaarlijks 1,3 miljard euro zwart aan drugs verdiend wordt in Albanië, zo valt te lezen in het artikel How British cocaine users are funding Albania’s mini Dubai, dat journalist Tom Kington in maart 2024 bracht voor The Sunday Times (achter betaalmuur).
Wat niet in crypto komt is cash. Eurobiljetten puilen uit alles waar maar lucht in zit. Bananendozen, banden van auto’s, deuren van koelkasten, busjes die in het noorden de grens oversteken... en in het ondergoed van geronselde reizigers, zoals Balkan Insight onthulde.

Exorbitante vastgoedprojecten

Veel van het geld vindt zijn weg naar exorbitante vastgoedprojecten, waarvan je de laatste tien jaar absurde voorbeelden hebt kunnen zien verrijzen in Tirana en aan de kust. Hoe hoger de kranen, zo tekent Kington op, hoe actiever de witwasmachine.
Hij kent geen enkele scrupule, die machine. De eigenaars van de grond waarop gebouwd wordt, zijn niet zelden ook de eigenaars van de bedrijven die er gaan bouwen... welkom in het Albanië van de oligarchen. Een klein kliekje van geld bulkende mannen die elkaar opdrachten toebedelen en moeilijk gaan kijken als iemand vragen stelt.
Met enige regelmaat worden mensen voor corruptie en witwassen gearresteerd. Nooit de grootste baas natuurlijk, premier en kunstenaar Edi Rama. Zelfs in het grote vuilverbrandingsovenschandaal, waarbij de bouw van het megaproject werd gegund aan een geheel onkundige partij, bleef hij buiten schot. Zijn verweer leek op dat van Bill Clinton in de Monica Lewinsky-zaak. 'I had no relations with the incinerators' owners,' hield hij vol. Yeah sure.



tirana
Het Skanderbegplein in Tirana aan het begin van de bouwboom in 2018


Schurkenland Albanië

Of er nog een weg terug is voor het mooie maar maatschappelijk grondig verziekte land, dat inmiddels door het grote toerisme is omarmd? Cultuurcritici zijn somber. Terwijl trots en rechtschapenheid het dna van gewone Albanezen maakt, zitten corruptie en nepotisme in de aderen van de staat. Een staat die eeuwen onderdrukt was - door de Romeinen, de Turken, de Italianen, de Duitsers en tenslotte door de communisten onder leiding van een ziekelijk paranoïde Hoxha - en nooit een werkelijke democratie gekend heeft. Voor de pseudo-communisten van toen zijn nu pseudo-socialisten teruggekomen. Idealen? De meeste politici waren of altijd al uit op macht en geld, of ze zijn daar in het politieke proces door vergiftigd geraakt. Een natuurwet, zo lijkt het.

Wat betekent dit als het gaat om de toekomstige assimilatie binnen de EU? Zal Albanië zich wel voegen naar de verheven moraal van het oude continent? Haha. Wat een naïeve arrogantie om zo te denken, vindt filoloog en Albanië-kenner Vincent van Gerwen Oei.
Oei legde zijn visie op de mogelijke toekomstige toetreding van Albanië in 2017 neer in een vlijmscherp stuk in BNNVara's Joop, waarvan de inhoud nog altijd niet is ontkracht. Albanië gaat niet meer op Europa lijken, betoogt hij, maar andersom. Kijk naar de macht van grote investeerders, grond die in de uitverkoop gaat, het treden met voeten van burgerbelangen, uitholling van de zorg, het onderwijs.

Willen we weten waar het heen zal gaan met ons, laten we dan vooral op Albanië letten. Het land zou zomaar de toekomst van Europa kunnen zijn.





Terug naar overzicht artikelen Albanië
Naar welkom



Reageren? Mail



Tekstbureau Yvonne van Osch
Binnenkadijk 117, 1018 ZE Amsterdam
opschrift@tip.nl | 06-37313100