Yvonne van Osch
Albanië - cultuur #3


Wachtkamer Albanië



De Albanese premier Edi Rama spreidt de armen voor opvang van asielzoekers in zijn land buiten de EU. Wat bezielt hem? Is dit een ordinaire publiciteitsstunt, zoals Tirana Times denkt? Na de verkiezingsuitslag in Nederland krijgt de deal van Rama een extra macaber tintje.

November 2023


Laat ze maar komen hoor, die Afrikaanse vluchtelingen, we weten er wel raad mee. Weet je wat, waarom verhuizen we niet heel Gaza naar Albanië? Is ook aan zee, lekker warm, en plaats zat. Dit is wel het minste dat we voor de wereldvrede kunnen doen toch. Nee, natuurlijk gaat het niet om geld, wat denk je? We hebben een opdracht. Goede daden!
Aldus de cynische teneur van een stuk van Lutfi Dervishi en de redactie van Tirana Times 9 november als antwoord op de bizarre deal die Edi Rama drie dagen eerder sloot met zijn Italiaanse ambtgenoot Georgia Meloni.




shengjin
Vergane schepen van de Albanese krijgsmacht in de haven van Shëngjin, de plaats in Noord-Albanië waar asielzoekerscentra voor Italië moeten komen (Foto: Yvonne van Osch)




Platte publiciteitsstunt

Het cynisme is begrijpelijk. Leegloop, arbeidstekort, verroeste voorzieningen en een bestuurlijke infrastructuur die ondernemende Albanezen zonder politieke vrienden tot wanhoop drijft… heeft Albanië niet genoeg aan zijn eigen problemen om die van Italië erbij te nemen?

Wat het precies is dat Rama drijft tot de onuitvoerbare belofte om jaarlijks tot 36 duizend ongedocumenteerden in Albanië op te nemen in door Italië bekostigde asielzoekerscentra? Een platte publiciteitsstunt, verzekert Tirana Times, bedoeld om Afrikanen af te schrikken. Denken ze in de EU onthaal te vinden, komen ze in een arm Balkanland terecht. Dat zal ze leren!
 

Albanese gastvrijheid

Of het zo is? Of het gaat om publiciteit, om geld, de gunsten van Meloni? Of de premier wil laten zien dat de rechtsstaat zijn persoonlijke speeltje is en hij lak heeft aan de democratie? Rama's wegen zijn onnavolgbaar.

Ondertussen sluit hij wel aan bij een veelgeroemde traditie van Albanese gastvrijheid. Het is goed hier toch even bij stil te staan.
Zo vonden zeker drieduizend Joden in Albanië onderdak in de dreiging van WO II, toen de meeste landen juist hun grenzen sloten, en werden tijdens de Balkanoorlog van 1999 zonder veel omhaal 400 duizend Kosovaren bij merendeels armlastige families in Kukës opgevangen. Daden van onverschrokken solidariteit die nog altijd veel warme gevoelens oproepen in Kosovo en Israel.

Afghanen in Shëngjin

Ook recent nog, in 2021, toonde Albanië zich van zijn nobele kant. Het Rafaelo Hotel in Shëngjin werd opengesteld voor Afghanen uit westerse overheidsdiensten op de vlucht voor de Taliban. Ook van hen zijn er minstens drieduizend gekomen, in afwachting van een visum zoals door de VS of Canada in het vooruitzicht gesteld.

Een mooi gebaar. En er zijn slechtere plekken dan Shëngjin, een half verlopen, half op all inclusive toerisme georiënteerde badplaats in het noorden van Albanië. Om daar met de complete of bijna complete familie in een luxe resort aan zee te zitten…  wel even wat anders dan de modderige tentenkampen voor ontheemden in kale buitengebieden die we kennen van tv.

Toch ging er iets mis, namelijk dat er niets gebeurde. De VS en Canada lieten op zich wachten en de dankbaarheid van de Afghanen in Shëngjin veranderde in ongeduld, ongeloof en tenslotte wanhopige frustratie. Na bijna twee jaar wachten nog steeds zo’n 700 Afghaanse vluchtelingen in hun keurige kamers in het resort aan zee.

Als de verwerking van zo’n klein groepje al hapert, wat is dan het voorland van de honderdduizenden die straks nog zouden moeten komen?

Humanitaire rechten

Dat zal ook niet zomaar gebeuren. De tegenstand uit binnen- en buitenland zwelt aan en inmiddels heeft ook de Raad van Europa zich bij de critici gevoegd. Welke garantie op een veilige en humane behandeling gaat dit niet-EU land vluchtelingen geven, vraagt zij zich af.

Ja, dat is ook een goede. Want hoe zit het met het humanitaire gehalte van asielprocedures in de EU zelf? De pushbacks, duizenden drenkelingen, mensen die buiten slapen? Misschien dat de Raad van Europa de menselijkheid van die omstandigheden eerst nog eens tegen het licht zou kunnen houden, voordat ze Albanië op het matje roept.

Het zou onbedoeld een mooi argument voor Rama kunnen zijn. Hadden we het nog niet door? Dit is een moreel appel!

Macaber

Naar de motieven van de Albanese premier blijft het gissen, wat weinig goeds zegt over de staat van de Albanese democratie. In ieder geval krijgt Rama's deal met Meloni na de Nederlandse verkiezingsuitslag van 22 november een extra macaber tintje. Is Wilders straks de volgende die aanschuift? En is de oppositie dan sterk genoeg om met humanere oplossingen te komen?





Terug naar mishmash
Naar welkom



Reageren? Mail



Tekstbureau Yvonne van Osch
Binnenkadijk 117, 1018 ZE Amsterdam
opschrift@tip.nl | 06-37313100


mail linkedin twitter